Zanzibar är muslimskt, lika bra att klargöra det från början, med 97-99% av befolkningen tillhörande den religionen (källa). Det finns moskéer på flera platser i stenstaden, minareterna väcker dig tidigt på morgonen och islam är alltid närvarande i vardagslivet. Men jämte flera av moskéerna hittar du flera katolska kyrkor och Anglikanska katedralen reser sig ståtligt mot himlen.

Det finns ca 50 moskéer på Zanzibar, sex stycken katolska katedraler och så har vi den Anglikanska katedralen som tornar upp sig mot himlen nära Mkunazini Road i östra Stone Town.

Det finns ca 25 kyrkor med evangelisk inriktning. Vad som inte nämns på Wikipedia är att det också finns en grupp på några hundra individer som utövar hinduism och att det finns tre tempel i centrala Stone Town.

Religionen är mer närvarande i vardagslivet om du befinner dig i Stone Town. Längs kusterna och inne på hotellområdena är den som bortblåst.

Eftersom islam alltid är närvarande ska du som turist anpassa dig efter det. Du ska klä dig så att axlar och knän är dolda under tyg. Det spelar ingen roll hur varmt det är ute.

Korta shorts och kjolar, avslöjande klänningar och bar överkropp passar bra på hotellområdet. Ute på stan ska du klä dig anständigt.

Tänk även på att hångla upp din käresta inte passar sig. Kyssar är ok liksom att hålla handen. Reglerna gäller dock inte på hotellområden.

OBS: Gå aldrig in i en moské om du inte är muslim eller om du blir inbjuden. Ta aldrig bilder in i moskéerna och framförallt inte när det är fullt med folk där inne. Fredagsbönen är helig och du som turist får bara anpassa dig eller stanna hemma.