Zanzibar hittar du strax söder om ekvatorn och vädret på Zanzibar liknar vädret för Tanzania dvs väldigt varmt hela året, räkna med ca 30 grader dagtid och några grader lägre nattetid. Zanzibars klimat är fuktigare och det kan regna även om du besöker Zanzibar under torrperioderna (högsäsongerna).

Räkna med regn!
Regnperioden sträcker sig från mars-maj och då är det lågsäsong på Zanzibar och många hotell har stängt för renovering.

När det regnar så regnar det ordentligt. Det är inte ovanligt att stora mängder vatten flyter fram i låglänta områden. Vattnet dunstar dock snabbt när solen tittar fram igen.

Det händer att det regnar flera dagar i sträck och att det samtidigt är väldigt varmt. Hög luftfuktighet är ett kännetecken för vädret på Zanzibar och det är bara att vänta ut skvalandet.

Torrperioden brukar inträffa mellan juni och oktober, för att i november mötas av en kortare regnperiod och sen i december-februari så inleds den riktiga högsäsongen.

Att fira jul och nyår på Zanzibar är eftertraktat och hotellpriserna blir därefter. Vill du inte betala maximalt med pengar för boende ska du undvika jul och nyår. Fast vem vill inte ligga på stranden när vännerna hemma i Sverige stressar runt i julhandeln?

Hantera hettan
Att vistas utomhus soliga dagar på Zanzibar är som att bada bastu med kläderna på. Det är ovant i början men du vänjer dig snabbt och när alla andra tar det pole-pole (ta det lugnt) kommer du också att sänka tempot för att orka med hettan. Du kan såklart rusa fram som en elefant men det är bättre att sakta vänja sig vid värmen. Glöm inte att dricka mycket vatten och att ersätta allt du svettas genom att äta bra mat.

De flesta researrangörer har en klimattjänst för respektive resmål, Zanzibar inkluderat. Vings väderprognos säger att oktober till mars är den varmaste tiden med temperaturer strax över 30 grader dagtid.

LÄS OCKSÅ: Vad du bör packa med i resväskan