Äta mat på Zanzibar

Om du bor på ett hotell finns det sannolikt en eller flera restauranger för dig att besöka i syfte att släcka din törst och stilla din hunger. När du är i Stone Town finns det flera dussin restauranger att välja på och missa för allt i världen inte ett kvällsbesök i Forodhani Park.

Forodhani Park är kvällstid en plats där turister och zanzibarer samlas. Det är för det mesta en bra stämning och här kan köpa billig grillad mat samt den omtalade ZanzibarPizzan.

  • Fördelar: Doften av grillad mat, som inte kostar skjortan.
  • Nackdelar: Mörkt, försäljare, bristande hygien.
  • Viktigt: Betala i förskott, annars kan du få betala riktigt mycket och att börja tjafsa gör sig inte.

Restauranger i Stone Town

Du finner de mest aktuella recensionerna och omdömena på TripAdvisor (TA). Här är några förslag på restauranger i Stone Town att lägga på minnet:

Taarab Restaurant (TA)
Tea House Restaurant (TA)
Beach House Zanzibar (Instagram)

Om måltider på Zanzibar

All included – Reser du till Zanzibar under förutsättningarna att allting är betalt i förväg kommer dina matvanor inte att vålla några större problem. Fast å andra sidan kommer du kanske att vara låst vid att äta från speciella kök under din vistelse. Fördelen med att ha allting klart från början är att du slipper oroa dig för den ack så viktiga maten.

Semi included – Med den här rubriken menar vi att du reser till Zanzibar och bor på ett hotell. Då ingår frukost och middag medan lunchen är något du svarar för själv. Gör du dagturer äter du lunchen där du befinner dig och är du på landsbygden är det ofta lokal mat, medan om du är inne i Stonetown kan välja mellan flera bra restauranger. Bor du vid ett resort längs kusten kan du äta alla dina måltider inne på området.

Budget – När du behöver se över hur mycket pengar du har till mat varje dag, är det ett tecken på att du ska läsa vidare här. Det finns en välsorterad frukt- och grönsaksmarknad, fiskmarknad och köttmarknad. När du känner stanken av de två senare är du på rätt spår. Du hittar marknaderna tvärs över gatan från busstationen (dala-dala).

Västerländsk mat såsom biff, hamburgare och pizza är lätt att finna. Priserna varierar stort men du bör inte betala mer än 15-20,000 Tsh för en biff eller hamburgare. Kolla så att biffen är genomstekt eftersom du sällan kan lita på att du äter vad du tror att du äter. Om det står bacon är det garanterat inte bacon såsom vi är vana vid i Sverige.

Ugali är basföda för miljontals afrikaner. Tänk dig en degklump och något slags konstigt kött i sås intill. Mums!

Laga maten själv
Kan du kommunicera på swahili är det inga större problem att hitta bra råvaror för egen tillagning. Det svåra är nog var du ska laga till maten. Fisk köper du vid fiskmarknaden, köttet alldeles intill, bläckfiskarna ligger direkt på gatan och det är bara att slå till. Frukt kan du köpa på fruktmarknaden och det är hyfsat billigt även om inte alla är lika villiga att pruta.

Kommer du till Zanzibar från en längre vistelse på fastlandet vet du troligen om metoden för mattillagning där du gräver en grop och slår på lite glödande kol. Det fungerar säkert på landsbygden och befinner du dig redan ute i byarna är nog den här guiden alltför enkel!