Livet är enkelt på Zanzibar och du som vill se ön från sjösidan behöver bara gå ner till norra stranden i Stonetown. Där väntar flera ivriga “kaptener” som mot en billig penning tar dig på en lång eller kort båttur.

För att få ut det mesta av båtfärden bör du boka plats på en båt dagen innan du ska åka. Muntliga avtal hålls generellt och skulle problem uppstå finns det alltid någon annan att anlita. Kom överens om priset men betala inget i förskott om du inte är helt säker på din sak. Räkna med upp till 50,000 shilling för en halv dag. Dela med andra för att få ner priset per person.

Bor du på hotell kan du fråga i receptionen efter vem du ska vända dig till. Inte sällan “heter” kaptenerna samma som deras båtar, även om Mr Bean kanske mer är ett sätt att locka turister än kaptenens riktiga namn.

Kom i tid före avtalad avresetid. Du kommer med stor sannolikhet att bli erbjuden snorkelutrustning (mask & simfötter) för runt 3,000 shilling extra. Om du inte räds vattnet är det värt merkostnaden även om du först inte känner lust att snorkla. Men du kommer garanterat att lockas att dyka när du åker runt på det kristallklara vattnet.

Flytvästar finns för det mesta men sällan till alla ombord. Har du småbarn är flytväst ett måste och är du vuxen får du välja själv. Det är en bit att simma om båten skulle kantra men å andra sidan brukar båtförarna ha koll på varandra. Men ändå, du är i Afrika där båtsäkerheten alla gånger inte är på samma nivå som hemma. Det är inte säkert att det kommer någon till din räddning skulle ni kapsejsa.

Vart ska vi åka?
Prison Island (nordväst från Stonetown) är ett givet resmål med båt. Ett bra alternativ är att åka söderut längs kusten. Skönheten för ögat med att färdas på spegelblankt vatten där horisonten blir knappt skönjbar går inte att beskriva med ord.