Ett besök på någon av sandbankarna utanför Zanzibar är ett måste för alla soldyrkande besökare! En båtresa om ca 30 minuter är allt som krävs för att du ska nå en friliggande sandbank där du är ensam med havet och solen.

Sandbankarna är inget för dig som saknar en grund-solbränna. Det finns inget skydd mot solen här ute och havet runtomkring reflekterar effektivt solens alla strålar. Det ljuvliga med en sandbanks-picknick är dock känslan av att befinna sig “mitt på vattnet”.

Sandbankarna mäter ungefär 30×80 meter och det enda livet du hittar här är fåglar samt krabbor. Ibland spänns enkla solskydd upp för visst skydd mot solen.

Flera lokala företag arrangerar resor till sandbankarna. Ofta sker detta tillsammans med snorkling intill Bat Island eller Prison Island. Eco & Culture Tours är en researrangör som erbjuder sandbankspicknick utöver ett större utbud av utflykter exempelvis Spice Tour.

Priserna varierar men räkna med ca 70-100,000 tanzaniska shilling för en halvdagstur med snorkling och några timmars solbadande på en sandbank. Avresa ca 09:00-10:00 med återresa ca 14:30-15:00. Det troliga är att ni får förhandla själva med båtens kapten om när ni vill åka hem.

Ett alternativ till att boka via en lokal researrangör är att själv bege sig ner till stranden för en kortare förhandling. Det kan bli billigare men samtidigt förlorar ni en del trygghet när resan inte är kopplad till en researrangör.

PS. Det där om att vara ensam som sandbanken är en smärre överdrift. Italienarna är kända på Zanzibar för att befolka sandbankarna. Kanske inte så konstigt med så passa många hotell som drivs av just italienare.