En vandring i Stone Towns gränder för med sig att du flera gånger får höra “karibu, welcome in my shop”. Missa inte chansen att köpa hantverk, tyger och presenter. Glöm inte att pruta!

Den största turistfällan är precis vid den västliga entrén till Gizenga Street där män i alla åldrar välkomnar dig in i deras små butiker. Varje butik består oftast av ett enda rum med varor högt och lågt. Utbudet ter sig tämligen lika oberoende av vilken butik du väljer och det är ibland lite svårt att vem av försäljarna som har hand om vilken butik.

Shoppa i Stonetown på Zanzibar

Fortsätt in bland gränderna och ta av vänster (nord-nord-ost) till Changa Bazaar Street. Här är utbudet detsamma med skillnaden att butikerna stänger lite tidigare än de på Gizenga. Changa Bazaar och tillhörande kvarter bakom det gamla fortet har ett brett utbud och priserna är med svenska mått mätt väldigt humana.

Besök småbutikerna om du är på jakt efter tinga-tinga-målningar, hantverk, prydnader, trummor, mattor, snäckskal, halsband, armband, örhängen och vanligt krimskrams. Om du letar lite hittar du även butiker som säljer östafrikanska kläder såsom klänningar, sharonger, sjalar, skjortor, hattar och i viss mån även byxor.

Hur ser prisbilden ut?
Priserna runt Gizenga och Changa Bazaar är generellt snäppet högre än vad motsvarande produkter kostar 20 minuters promenad rakt österut, förbi fruktmarknaden och dala-dala-stationen. Räkna med en prisskillnad på upp till 30% och att du kanske inte alltid får samma fina service som i de lite mer “lokala” kvarteren.

Glöm inte att pruta
Att inte pruta tas nästan som en oförskämd gest och är du ovan kan du börja med att gå ner till 50-70% av vad du blir erbjuden. Därefter följer en kortare förhandling och inte sällan får du bästa priset precis efter att du lämnat butiken (säljaren springer efter med ett nytt bud).