Zanzibar är en ö utanför Tanzania i östra Afrika. Hit reser närmare 400,000 turister varje år och andelen svenskar som reser till Zanzibar är relativt stort. Det finns även hotell på Zanzibar som drivs av svenskar.

Zanzibar är för dig som vill uppleva ett Afrika som inte bara är inhägnade hotellområden med närmast västerländsk standard. Du behöver nog lite resvana om du reser hit första gången men det är inget krav. Det handlar mer om förväntningar, självförtroende och tolerans inför saker som alla gånger inte är som hemma i Sverige.

Förutom den största ön Unguja inkluderar Zanzibar även ön Pemba och ett antal mindre öar i närområdet. Det är på många sätt ett härligt område. Den tropiska värmen, starka solen och den orörda naturen inbjuder till intressanta upplevelser. Ö-gruppen är ett utmärkt ställe att snorkla och dyka på. Korallreven hyser många spännande arter.

För dig som vill slappa på stranden finns det hundratals hotell, flertalet resorts och mer eller mindre skyddade hotell. Nungwi är en den nordligaste byn på Zanzibar och där finns det många hotell i alla prisklasser.

Valuta – Tanzanian shilling (TSZ, TsZ, TsH) är tillsammans med USA-dollar och euro valutan du betalar med på Zanzibar. Hotell tar gärna emot USA-dollar som betalning och anger ofta priserna i dollar. Mindre butiker tar emot shillingen (och även västerländsk valuta även om priserna inte skrivs ut överallt).

Guider till Zanzibar – De flesta guider som är på svenska och som skildrar tillvaron på Zanzibar är flera år gamla. Men det gör inte så mycket eftersom zanzibarerna inte är så mycket för det här med att förändra sig, en del av tjusningen med Zanzibar helt klart.