När vi reser gör vi det för att komma hem med nya intryck, nya sätt att se på omvärlden och på vår vardag. Vi reser för att se och uppleva nya platser, människor, kulturer, smaker och dofter. Vi väljer resmål som ger oss näring för livskraft och för att utmana oss själva. Vi besöker andra länder för att få se och känna på annorlunda sätt att leva samt umgås med andra människor.

För oss svenskar som lever i vår egen lilla bubbla kan en resa till Zanzibar vara en lika stark upplevelse som när en KBT-terapi mynnar ut i att du utsätter dig för din fobi. Att resa till Zanzibar, om du aldrig rest långt hemifrån är att utsätta dig själv för en prövning. En prövning av dina föreställningar om hur livet i det riktiga Afrika ter sig.

Flygresan över Medelhavet och in över Sahara kan vara lite skumpig. Det heta sanden skjuter hetta rakt upp i luften och får dig att somna sött. När du vaknar och tittar ut genom fönstret är det antingen mer sand, om du flyger via Doha, eller berg och kullar intill Mount Entoto som ligger intill Addis Abeba i Etiopien.

Det första som slår dig efter landningen är värmen. Du klev kanske på planet i Stockholm när det var 3 plusgrader utomhus. Dina vinterkläder känns aningen malplacerade. Så spara lite utrymme i handbagaget eller tänkt efter före och byt om på planet. Landar du på natten är värmen inte lika påtaglig.

Flygplatsen i Etiopien är ett enormt komplex av stål och glas. Sedvanliga välkomstskyltar möter dig i korridoren upptill ankomst och avgångshallen. Här finns butiker och restauranger samt toaletter och bönerum. När det är många resenärer på plats är det ont om sittplatser. Det var sant 2009 och samma ser ut att råda 2018: