Ett ofrånkomligt problem för oss människor är att snabbt hitta rätt till “muggen” vad som i folkmun även kallas för toalett. Här får du tips på hur du löser detta på Zanzibar.

Är du i Stone Town är de större hotellen det bästa alternativet. De mindre hotellen tar ofta ut hutlösa avgifter för icke-gäster som vill låna toaletten. Räkna med lätt arrogant beteende om du som “icke-gäst” frågar efter toaletten. Bli inte förvånad om personalen vill ha rejält med pengar för att du ska få låna toaletten, ibland oklart om detta beteende är sanktionerat av ledningen eller du mött en anställd som vill dryga ut lönen lite bara.

Är du ute på landsbygden t.ex. på kryddturen frågar du guiden. Det mest troliga är att du blir hänvisad till närmaste hus eller by. Fråga efter “choo” (uttalas; Tjschå), slanta upp några tusen shilling även om de inte frågar efter pengar.

Här får du access till ett uthus eller rum inne på gården. Det finns varken taklampa, papper eller vatten. Det är ett hål i golvet och med lite tur finns en vattenhink intill (som du inte ska tvätta händerna med) för att “spola” efter dig. Du drar ner byxorna, sätter dig på huk och gör det du ska. Se bara till att träffa hålet i golvet…

Hotell längs kusterna har toalett av varierande kvalitet och sannolikt blir det till att förhandla även här om du inte är gäst på hotellet. En del hotell har vad vi i Sverige kallar för mulltoa, med sittring men ingen vanlig vattenspolning. Packa med dig en extra toarulle papper om du tror att du kommer att få användning för den.