Ett ofrånkomligt problem för oss människor är att snabbt hitta rätt till “muggen” vad som i folkmun även kallas för toalett. Här får du tips på hur du löser detta på Zanzibar.

Är du i Stone Town är de större hotellen det bästa alternativet. Africa House fungerar helt OK och har västerländsk standard. Hälsa på vakten i entrén, ta trapporna till vänster upp till andra våningen och du hittar herr- och dam-WC rakt ovanför trapporna.

De mindre hotellen tar ofta ut hutlösa avgifter för icke-gäster som vill låna toaletten. Räkna med lätt arrogant beteende om du som “icke-gäst” frågar efter toaletten. Bli inte förvånad om personalen vill ha rejält med pengar för att du ska få låna toaletten.

Är du ute på landsbygden t.ex. på kryddturen frågar du guiden. Det mest troliga är att du blir hänvisad till närmaste hus eller by. Fråga efter “choo” (uttalas; Tjschå), slanta upp några tusen shilling även om de inte frågar efter pengar.

Här får du access till ett uthus eller rum inne på gården. Det finns varken taklampa, papper eller vatten. Det är ett hål i golvet och med lite tur finns en vattenhink intill (som du inte ska tvätta händerna med) för att “spola” efter dig.

Hotell längs kusterna har toalett av varierande kvalitet och sannolikt blir det till att förhandla även här om du inte är gäst på hotellet. Oklart dock vad som är normalpriset här ute.

Du kan såklart även göra din behov i det fria, längs vägen någonstans eller i vattnet. Fast fundera själv på hur mysigt det är att simma när det flyter runt skit i vattnet…