Pemba Lodge är ett avskilt standardhotell på södra Pemba (Kiweni/Shamiani). Det finns fem små stugor, byggda på pelare en meter från marken samt en större bungalow.

Pemba Lodge var i början av 2014 ett förhållandevis billigt med ett pris på 165 dollar per natt. Det beloppet marknadsförs fortfarande på hotellets webbplats men ska ses som en pris för lågsäsong. En natt i början av januari 2017 kostar från 330 USD (dubbelrum, två vuxna).

Hotellet är ett “eko-hotell” dvs du som ägare kommer undan med ett enklare utförande så länge du kan peka på att det är ekologiskt. Här får du inte samma standard som på Unguja. Istället kommer du närmare naturen på gott och ont. Du befinner dig dessutom på Pemba som är så mycket lugnare än Unguja.

Precis som när du ska resa till Fundu Lagoon Beach Resort så är det bilresa till hamnen med påföljande båtresa för att komma fram till Pemba Lodge. Hotellets webbplats berättar även om en kvarts promenad fram till hotellet, på en stig/mindre väg där personer med svårigheter att röra sig inte bör vandra.

Pemba Lodge drivs av samma person som driver Mnarani Beach Cottages i Nungwi.

Tidigare gäster på Pemba Lodge berättar om vackra stränder, en oförstörd natur och en på det hela taget fantastisk upplevelse. En gäst berättar dock om hur hela vistelsen blev en flopp på grund av ständigt lågvatten, brist på dricksvatten(!), visserligen god mat men liten variation och usel service.

Hotellets förträdare beskriver hotellets standard bra i ett svar till en tidigare gäst: If you are looking for extravagant gourmet meals and European style luxury accommodation , you would be better off somewhere else. The lodge has a special appeal for people wanting something different, people trying to escape the normal resort type experience.