Elmätare på Zanzibar

På Zanzibar är enkla saker som vatten och el är inte alltid en självklarhet, inte ens i en “storstad” som Stone Town. Elavbrotten kommer titt som tätt, först lite skrämmande och kanske lite obekvämt. Vi västerlänningar är vana vid att allt bara fungerar, när AC:n dör i 35 graders hetta är det inte så mysigt längre.

Om du bor på ett resort så kan du börja med att kolla om dina hotellgrannar också har strömavbrott. Nästa steg är att leta dig fram till hotellets reception och tala med personalen. Ibland är det lätt åtgärdat, ibland kan ni få information om vad som hänt. Räkna inte med att få veta när felet kan vara avhjälpt. Ibland sker det inom en kvart, ibland tar det flera månader…

Det är mycket vanligt att hotell och privatägda hus är försedda med dieselgeneratorer. De låter visserligen en hel del men ger samtidigt den ström som du önskar för kylar, fläktar osv. Billiga hotell har inte dieselgeneratorer. Där gör du bäst i att stanna på ditt rum, särskilt om du bor på landsbygden där det blir becksvart vid strömavbrott. En batteridriven ficklampa och fullt laddad mobiltelefon kan vara bra att ha.

Om du hyr ett hus vet du redan vad som gäller vid strömavbrott: Stanna innanför murarna. Du har förmodligen redan en hög mur och kanske några vakter och någon hund. Jobba fram en bra rutin för hur ni ska göra vid strömavbrott.

Elavbrott är något vanligt förekommande på Zanzibar. Elnätet hämtar kraften från fastlandet och för några år sen var hela ön helt utan el i över en månad. Men eftersom de flesta (rika + hotell) har ett eget elverk så fungerar vardagslivet även utan el den vanliga vägen. Som turist gäller det bara att vara förberedd på att elavbrott kan inträffa och när de gör det; behålla lugnet och söka sig till säkerhet.