Jättesköldpaddor på Prison Island

Strax utanför Stonetown ligger Changuu Island, även kallad Prison Island eftersom ön hyser ett nedlagt fängelse. Prison Island är till 90% ett hotellområde men området som inte upptas av hotellet är väl värt ett besök. Det kostade fyra dollar/sex tusen shilling att komma in på ön.

En resa till Prison Island är en perfekt get-away som tar en halv dag. Du har kanske shoppat i Stonetown och vill komma ifrån alla påstridiga försäljare. Har du inte råd eller lust att åka ut till en sandbank för att sola och bada är sannolikt Prison Island ett bra mellanting.

Entrén betalas i ett litet hus på öns södra del (mittersta och norra delarna är hotellområde). Spara kvittot du får efter att ha betalat entrén till Prison Island, det ska visas upp om du vill komma in och titta på jättesköldpaddorna.

Utöver sköldpaddorna finns det inte jättemycket att göra på Prison Island. Båtresan till ön inkluderar ett par timmars snorkling vid något intilliggande korallrev. Vattnet är absolut rent och strömmarna är inte så starka varför det lätt går att slå ihjäl ett par timmar snorklandes.

Bad är att rekommendera innan båtresan tillbaka till Stonetown. Beroende på säsong och tid på dagen kan tidvattenströmmarna vara mycket starka. Tänk på att korallen som ser ut som gräs i själv verket kan vara sylvass. Bäst bad finns sydost om piren/bryggan men vill du ha det mer avskilt är det västra delen av piren som gäller, strax nedanför promenaddäcket fram till stugan där entrén betalas.

Mat finns att köpa på fängelseområdet. Det är pizza eller lokalt fångad fisk som finns på menyn. Priserna för en pizza ligger på ca 8000 Tsh och större varmrätter kostar upp till 20,000 Tsh. Läsk kostar ca 2,000 Tsh och buteljerat vatten några hundringar billigare.

För att ta sig ut till Prison Island behövs en båtresa om ca 30 minuter. Bästa priset får du direkt på stranden, dagen innan avresan. Kaptener för de små fiskebåtarna talar lite engelska, håller muntliga avtal och man behöver inte gå omvägen via “resebyråer”. Priset inkluderar inte snorklingsutrustning (cyklop/simfötter) och det kostar några extra tusen shilling.

Priset för en tur-och-retur-resa ligger på upp till 50,000 Tsh. När vi åkte till Prison Island hade vi sällskap av en tyska. Hon hade båten för sig själv först men träffade på en av oss inne i Stonetown. Vi kom överrens om att ses kommande lördagsmorgon och väl där hade en brittisk man slagit följe. Det gjorde att priset sjunk drastiskt. Vi betalade 15,000 Tsh för oss båda (tur-o-retur inkl. snorklingsturen) vilket är mer än överkomligt.