Att köra egen hyrd bil kan näst efter privatchaufför vara det bästa sättet att upptäcka Zanzibar. Du kan såklart anlita en guide eller taxichaufför som gladeligen kommer att skjutsa runt dig i utbyte mot tiotals USA-dollar eller ännu mer. Att köra själv ger dock en helt annan frihet och du behöver inte förlita dig på någon annan.

OBS: Zanzibar har en befolkning som i stor omfattning saknar en levnadsstandard som vi är vana vid här i Sverige. Det gör att du ska vara noga med att låsa dörrarna under körning och att inte parkera alltför avsides hur lockande det än må vara. Om du kan, undvik att köra bil nattetid.

OBS: Du behöver vad som kallas för ett temporärt Zanzibar-körkort. Det kostar ca 10 dollar och ska kunna levereras till dig av biluthyrningsfirman. Du kan behöva kopiera ditt svenska körkort för att få ett temporary Zanzibar drivers permit.

OBS: Vägspärrar är vanligt förekommande. Polisen kan verka skrämmande till en början men det handlar oftast om att finna något som polismannen anser är fel och be om ett litet bidrag till polisen för att du ska få köra vidare. När du fått betala fem gånger på en dag börjar det bli dyrt. Be att få ett kvitto på din betalning eller att få tala med polismannens chef, det kan göra att de släpper iväg dig.

Välja biluthyrare

Du ska börja med att googla efter omdömen för biluthyrningsföretagen. Välj bara firmor som har mycket bra betyg. Vi rekommenderar ingen särskild men tipsar ändå om Kibabu Cars.

Ett bra test är att maila från Sverige. Om de inte svarar snabbt kan det berätta att de inte är så världsvana som de utger sig för att vara. 2016 har alla seriösa företag en bra webbplats och en fungerande e-postservice, även på Zanzibar.

För dig som har bokat hotell på Zanzibar och vill komplettera med hyrbil är det bra att ha bilen levererad till hotellet i fråga. Du kan rent av kolla med hotellet om de kan hjälpa dig att hyra en bil åt dig.

Kontrollera försäkringen

Bilens försäkring visas på ett certifikat som ska sitta på bilens vindruta. Kontrollera noga så att certifikatet inte löper ut innan det är tänkt att du ska lämna tillbaka hyrbilen.

Kontrollera dessutom din reseförsäkring. Täcker den eventuella skador på dig själv, dina passagerare eller hyrbilen i händelse av en olycka?

Bilarnas ålder och skick

Räkna med att bilarna som hyrs ut är 10-20 år gamla. Det är vanligt att slutkörda bilar i Europa exporteras till Afrika, Zanzibar är inget undantag. Har du tur kanske du befinner en bil som bara är 10 år gammal.

Hyr en så stor bil som möjligt av säkerhetsskäl. En stor SUV av välkänt asiatiskt märke är bättre än en liten bil. Du kommer förstå varför när du ger dig ut i trafiken. First Car Rental har t.ex. en Toyota Land Cruiser 150 för uthyrning.

Här i Sverige lärs säkerhetskontroll ut på trafikskolorna. Du kollar alla lampor utvändigt, att däcken är bra och att allt fungerar innan du kör iväg. Gör samma sak innan du skriver på ett hyresavtal för en hyrbil.