Att boka hotell på Zanzibar innebär ofta att du möts av texter som säger att allt är tipp-topp. Det är inte alltid sant varför du ska fortsätta läsa den här artikeln. Missa inte alla unika hotellbeskrivningar som finns på ZanzibarGuiden.

Tänk på det här när du ska boka hotell på Zanzibar

1) Det viktigaste, som måste finnas i varje hotellrum, är ett helt (ej trasigt) myggnät för sängen. Det sägs att malaria är utrotat på Zanzibar men du kan aldrig vara nog försiktig. Malaria är inte att leka med. Bor du på ett billigt hotell är det snarare ödlor som myggnätet hindrar..

Tänk på att de billigare hotellens rum kan ha trasiga myggnät. Du kan köpa myggnät i Sverige och ta med. Lite pyssligt att spänna upp kanske men du sover antagligen lugnare.

Dubbelrum och sängstorlek
2) Dubbelrum är som på alla andra håll, ett rum där två personer sover. Missa inte att kolla huruvida sängen är en dubbelsäng eller om det är två enkelsängar.

Bor du på billiga hotell ska du planera för att madrassen ser tjock ut men att du sjunker rakt igenom. Billiga hotell har som regel dessutom ganska smala dubbelsängar. Bäst är att försöka finna hotell som erbjuder två enkelsängar om du inte gillar att svettas intill någon annan om natten.

Vatten och elektricitet
3) Kranvattnet bör alltid undvikas för annat än dusch och WC. Det säljs vatten på flaska överallt och att då dricka kranvattnet är bara dumdristigt. Elförsörjningen på Zanzibar är lite ojämn både dag som natt. Stora resorts och dyrare hotell i Stone Town har förmodligen en dieselgenerator som backup. De mindre hotellen har sällan dieselagg. för att ge el till sina gäster.

Transfer till och från hotell och flygplats
4) När ni bokar hotell, fråga efter transfer till och från flygplatsen. De större hotellen har några minibussar eller bekvämare SUV:ar för dessa arrangemang. För er som reser på budgetkassa finns det för det mesta alltid många taxichafförer vid flygplatsen. Sannolikt blir det billigare att boka transfer via hotellet än att förhandla med taxichaufförerna vid flygplatsen.

Högsäsong (sensommar, höst och vinter i Sverige)
5) Det är olika från hotell till hotell men generellt så är det högsäsong på Zanzibar sensommaren i Sverige och vår tidiga höst samt från november till mars. Vid jul- och nyår är det som på många andra resmål mycket dyrare att bo på hotell.

Högsäsongen har för vissa hotell ett avbrott under september-oktober för en regnperiod. Men det sklijer sig åt så mycket att det inte går att säga generellt om detta påverkar rumspriserna upp eller ner.

Lågsäsong (våren i Sverige)
6) På våren och försommaren stänger många hotell och restauranger på Zanzibar. Turistströmmarna minskar betydligt och renoveringarna brukar starta nu. Reser du under lågsäsongen måste du räkna med att flera hotell och andra anläggningar håller stängt.