Fråga och svar inför resan till Zanzibar

Kan jag dricka kranvattnet på Zanzibar?

Nja, du kan visserligen dricka kranvattnet men du kommer förmodligen inte att må så bra efteråt.

Det finns inget utbyggt “kommunalt” vattensystem på Zanzibar utan det fungerar som så att vatten pumpas upp till vattentankar och när du vrider på kranen rinner det ner till dig. Detta gäller såväl hotell som hyrda hus.

Du kan tappa upp vattnet i genomskinliga flaskor och ställa i solen ett par dagar, och sen dricka det med måtta. Vattnet renas via solens starka UV-strålar. Bäst är ändå att köpa vatten på flaska. Det är lika vanligt att köpa dricksvatten som bananer. Håll utkik efter genomskinliga blå plastflaskor.

När du äter på restaurang och blir serverad dryck/vin/öl ska du bara acceptera oöppnade flaskor. Varning även för drinkar som innehåller stora mängder is. Om isen är skapad med ”kranvatten” ökar risken betänkligt för att du ska drabbas av turistmage.

Du kan dessutom råka illa ut. Eller din mage kan råka illa ut, om du äter rå mat. Detta inkluderar sallad och andra grönsaker som sköljts av med kranvatten.

En bra regel på Zanzibar: Är det inte tillagat ordentligt, ät det inte. Är du helt utslagen kanske kranvatten kan hjälpa dig. Men det kan lika gärna göra dig ännu sjukare. Det finns parasiter i vattnet på Zanzibar som du absolut inte vill få in i ditt system.