Fråga och svar inför resan till Zanzibar

Hur reser jag runt på Zanzibar?

Zanzibar är känt i hela världen att vara en plats där det är lätt att resa på egen hand. Det är en sanning med modifikation. Du kan resa runt på egen hand men du måste vara världsvan och det skadar verkligen inte att kunna en del swahili.

Det billigaste sättet att resa runt på Zanzibar är att åka dala-dala. Det är öns lokaltrafik och kan vara allt från ett täckt lastbilsflak till en minibuss eller jättestor buss. Du ska räkna med att få sitta väldigt trångt på hård bänkar eller slitna säten. Bilbälten finns väldigt sällan eller aldrig och hastigheterna är höga. Det finns särskilda dala-dala-hållplatser men har du tur stannar någon om du vinkar.

Det säkraste sättet att resa runt på Zanzibar är att åka taxi. Ibland har de taxiskyltar, ibland inte. Taxameter finns sällan utan du förhandlar innan avresan, betalar kontant i dollar eller euro. Sen får du skjuts. Moralen bland taxichaufförer är ganska hög, de ser en chans att tjäna bra med pengar på dig. Inte sällan kan chauffören tipsa dig om hotell och aktiviteter.

Ett mellanting är att åka japansk minibuss. Du vet de där klent byggda minibussarna som var populära i Sverige på 1990-talet. Här i Sverige är det tillåtet att åka max 8 personer i bussarna. På Zanzibar ska du inte bli förvånad om upp emot 20 personer får plats. Plus en get. Plus en stor säck med ris.