Zanzibar: Kollektivtrafik

Dala-Dala (uttalas “dalla-dalla”) är samma sak som kollektivtrafik på Zanzibar och ett väldigt vanligt sätt att resa runt för den som inte har råd med taxi eller private hire.

Dala-dala ska bara du åka med som känner dig bekväm med att resa obältad i slitna japanska minibussar eller på delvis täckta lastbilsflak. Trafiksäkerheten är mycket lägre än i Sverige vid resor på Zanzibar och nästa efter cykel eller moped är dala-dala det minst säkra sättet att ta sig fram.

Notera att dala-dala ibland är ett lastbilsflak, ibland en minibuss och ibland en större buss av något kinesiskt eller indiskt märke. Det säger sig självt att desto större fordonet är desto säkrare är det att resa, så länge de inte välter på grund av höga hastigheter i kombination med taklast.

Det finns ingen övre gräns för hur många människor, husgeråd och getter som får plats i en dala-dala. Är du allergisk mot närkontakt med okända och tycker att det är trångt på ekonomiklass på flyget – “you are in for a surprise”. Den närmaste liknelsen är nog ett publikhav precis framme vid scenen på en rockkonsert. Fast här får du istället lyssna till vad chauffören tycker är bra musik.

På Zanzibar, i Stonetown, hittar du “busstationen” strax norr om Jamhuri Gardens, öster om fiskmarknaden, alldeles intill Creek Road. Här trängs alla sorters resenärer med varandra och första intrycket är lätt kaosartat. Det är bilen som har företräde och att stå i vägen när en minibuss kommer farande är inte att rekommendera. Håll dig till kanterna om du är det minsta osäker. Bara att ta dig över Creek Road är en utmaning om du t.ex. kommer gåendes från gamla Stonetown.

När du hittat en buss eller lastbil får du förmodligen vänta en stund innan avresa. Det finns ingen egentlig tidtabell här utan bussen kör när det finns tillräckligt många betalande. Det är bra att vara i god tid för då kanske du har turen att finna en buss med bälten. Flakmodellerna har aldrig bälten. Glöm inte vattenflaskan eftersom det förmodligen inte finns luftkonditionering i någon minibuss. Flakmodellerna bjuder på naturlig AC.

Kliva ombord
Hitta en buss med rätt nummer eller infolapp i vindrutan om destination. Kliv sen in i bussen och vänta. Ibland betalar du direkt eller strax innan avresa.

Stiga av
Säg till inkastaren (konduktören) var du vill gå av. Det brukar gå bra att kliva ur mellan “hållplatserna”. Vi tog t.ex. dala-dala till Mtoni Hotel för att bada, det var inga problem att bli avsläppta utanför hotellgrinden.

Vem åker dala-dala förutom lokalbefolkningen?
Dala-dala åker du som är backpacker eller bara allmänt äventyrlig av dig. Swahili-kunskaper är ett måste liksom god fysik om du väljer flakmodellen. Äldre och barnfamiljer bör undvika dala-dala om de inte är väldigt spänstiga eller vana vid att resa med lokaltrafik i regionen.

Vilken linje ska man välja?
Den lokala kollektivtrafiken körs nästan uteslutande med japanska minibussar. Överst i framrutan sitter ett nummer och ett namn t.ex. Bububu (som är en liten ort strax norr om Stonetown). Du måste alltså veta åt vilket håll ditt resmål ligger i förhållande till bussens slutstation. Det finns ingen översiktskarta eller informationsdisk att vända sig till.

Vad kostar det?
Fråga inte om priset, betala bara och gör så med små valörer. Helst jämna pengar och aldrig större sedlar än 2,000 Tsh. Räkna med att det kan ta flera minuter att få växel. Får du ingen växel är det bara att fråga efter den.

Sammanfattning
Att resa kollektivt på Zanzibar är förenat med stora risker men är på samma gång väldigt billigt. Det är dessutom ett mycket bra sätt att få se hur en stor del av befolkningen lever på Zanzibar och har du inte tänkt att hyra egen bil så är dala-dala det bästa sättet att se Zanzibar genom ett par ofiltrerade glasögon.