Chumbe Island ligger sydväst om huvudön Unguja och är ett så kallat Marine Protected Area (marint skyddsområde). Här är det väldigt få turister som stannar mer än en dag. Faktum är att det finns en begränsning i hur många besökare som får vistas på ön. Allt för att bevara naturen och för att inte slösa med t.ex. dricksvatten.

Att det finns en begränsning gör att det aldrig känns trångt eller att du inte kan njuta fullt ut. Du får leva med att servicenivån och standarden är lägre men det har du säkert redan förstått.

Det finns sju stycken bungalows för övernattning. Det finns ingen luftkonditionering utan varje bungalow har en stor öppning ut mot naturen. Det skapar ett naturligt drag och en fantastisk naturnära upplevelse. Samtliga sju bungalows har havsutsikt och det tar mindre än en minut att gå ner till vattnet för ett morgondopp.

Vatten finns inte naturligt på Chumbe Island. Istället samlas regnvatten in och filtreras samt lagras i underjordiska vattentankar. Vattnet pumpas därefter upp för hand och värms med hjälp av solenergi. Miljövänligt så det förslår.

Pris per natt 2016/2017: 260-280 USD per person, där priset inkluderar helpension, båttransfer till och från huvudön Unguja, “sodas, water and snacks”, lån av utrustning för snorkling inkl grundkurs, guidade vandringar i skogen och alla skatter/avgifter.

Chumbe Island är perfekt som utgångspunkt för dykturister. Korallrevet (fiske- och ankringsförbud) skapar ett naturligt och skyddat boende för runt 400 olika arter. För landkrabbor finns en artrik skog att studera närmare (glöm för allt i världen inte kameran!). 90% av ön är klädd av skogen. Det finns även ett gammalt fyrtorn att besöka.

Vinsten som genereras av att låta turister och andra att bo på Chumbe Island, återinvesteras i öns utveckling. Priserna är i par med hotellrum i svenska storstäder och visst är det ganska mycket. Men i t.ex. centrala Stockholm är det svårt att finna en omgivning som på Chumbe Island.

Chumbe Island har inget naturligt färskvatten och för att inte gästerna ska törsta ihjäl (finns risk för det på Zanzibar) samlas regnvatten in för vidare filtrering. Varje bungalow har en vattentank under samlingsrummet och vattnet pumpas upp (för hand) vid behov. Uppvärmning av vattnet sker med hjälp av solceller.

Om du blir nödig slipper du hålet i golvet. Istället använder du en ekologisk version där avfallet blandas upp med annat kompostmaterial, vilket slutligen blir det till växtnäring. För att bli av med dofterna (eller stanken) används vinddrivna fläktar.

Kontakt
Tel & Fax: +255-(0)24-2231040
Webbplats: www.chumbeisland.com
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Chumbe-Island-Coral-Park/119009334818409

Det finns massor att skriva om Chumbe Island men vi rekommenderar istället en föreläsning som nyligen publicerades på YouTube. Det är grundaren (tyskan) Sibylle Riedmille som medverkat på ett TEDx-event:

The park includes a fully protected coral reef sanctuary and forest reserve that harbour extremely rare and endangered animals, a Visitor and Education centre, a small eco-lodge, nature trails and historical ruins. All buildings and operations are based on state-of-the-art eco-technology aiming at zero impact on the environment (rainwater catchment, photovoltaic energy and solar water heating, composting toilets, vegetative greywater filtration etc).

Bild: http://www.flickr.com/photos/katebrown/