Smaskens frukt på Zanzibar

Den mycket gamla stenstaden, huvudstaden på Zanzibar, är en absolut måste-besöka-plats under din vistelse på Zanzibar. Kanske bor du över en eller flera nätter i Stone Town, eller så åker du hit från ditt strandnära hotell. Oavsett hur du bor på Zanzibar är Stone Town en plats du bör besöka, för dess myller av människor, dofter och smaker.

När du besöker Stone Town kommer du till en plats där många människor lever och bor. Det är aktivitet nästa hela dygnet och moskéernas böneutrop flera gånger per dag skänker ett behagligt lugn. Iallafall så länge som du inte kör bil eller åker dala-dala i staden.

Apropå motorfordon så måste du passa dig även i de trångaste gränderna. När du hör någon tuta bakom dig ska du hoppa åt sidan. Trafiksäkerheten är det lite si och så med i Stone Town. Där du i svenska storstäder får tampas med en och annan cyklist är det mopeder, motorcyklar och ibland bilar du måste ha koll på. De allra flesta som besöker Stone Town är medvetna om detta, nu tillhör du också den skaran.

Missa för allt i världen inte att gå förbi den väldoftande fruktmarknaden, vars dofter iofs dränks ganska hårt av stanken från den intilliggande fisk- och köttmarknaden. Det går att inte att beskriva med ord hur det luktar och har du en gång känt lukten så kan det fungera som en osynlig kompass, skulle du förlora dig bland Stone Towns labyrint av gränder.

Dagtid arrangeras stadsrundturer för dig som vill uppleva mer av Stone Town. House of Wonders, det gamla fortet, Freddy Mercurys hem, den gamla slavmarknaden, Anglikanska kyrkan med flera platser inkl. guidning där du lär dig om de många dörrarna(!) i ST och/eller några timmars vistelse på Prison Island (Changuu) där du kommer mycket nära jättesköldpaddorna och där snorkling intill ön är en härlig upplevelse.

På kvällen flockas såväl befolkning som turister till stranden. Beställ med fördel bord på ett av hotellens restauranger och njut av fri sikt när solen går ner. Det är magiskt vackert och det verkligen känns att dagens rundas av. Ett alternativ till stranden är ett bord på någon av de roof-top-restauranger som finns i Stone Town.

Viktigt att känna till om Stone Town: Detta är en plats där mycket inte är samma som hemma i Sverige. Räkna med att stå mycket, att det är kuperat och väldigt varmt. Gravida och personer som har svårt att röra sig obehindrat bör överväga att inte delta i vissa aktiviteter. Känn in dina begränsningar och ta genomtänkta beslut om vilka aktiviter du medverkar på.

Att som turist gå runt i Stone Town innebär att du är en levande plånbok i många försäljares ögon. En vänligt “no thanks” kan räcka, ibland får du säga det flera gånger för att säljaren ska låta dig vara. Tänk också på att en del av vad som uppges vara lokalproducerat i själva verket kommer från Kina. Fråga på hotellet om du vill ha vägledning om vilka butiker som säljer genuina varor. Troligen finns det någon person som hotellets personal kan rekommendera dig att visa vägen till den butiken, för en liten provision om du handlar.