Säkerhet på Zanzibar

Zanzibar är ett fantastiskt resmål. Stränderna är ljuvliga. Hotellen håller mestadels hög klass och de som är verksamma inom turismnäringen på Zanzibar är fullt medvetna om synen på Zanzibar som de många turisterna har: Paradisö, exotiska upplevelser, lyx, stekande sol, bad i Indiska Oceanen. Fast det finns, som på alla resmål, människor som inte har samma servicesyn på besökare, utan som snarare ser turister som lätta byten. 

Här kommer fem varningar för dig som ska besöka Zanzibar:


1 – Var beredd på önskemål om mutor

Mutor är ett inslag som förekommer i trafiken. Om du hyr bil och kör själv ska du inte bli förvånad om polisen stoppar dig. De gör det oftast för att de vill att du ska betala pengar för att en verklig eller påhittad förseelse ska glömmas bort. Du kan välja att argumentera och be om att få tala med ett befäl eller betala och åka vidare.

Lönerna är inte de bästa för polisen på Zanzibar så när en turist kommer förbi ser en del poliser detta tyvärr som en källa till extrapengar. Om du åker taxi eller minibuss kan du se detta vid alla stopp som sker efter resan. Papper och pengar byter ägare.

Mutor förekommer även på flygplatsen. Bli inte förvånad om du kan köpa dig förbi en grundlig genomsökning av din väska. Samma sak när du åker som när du kommer till Zanzibar. Ej uniformerade personer inne i den sektion dit icke-resande ej har tillträde kan komma fram till dig och börja ställa konstiga frågor. Alla frågor kan försvinna om du betalar en liten avgift.

2 – Akta dig för fallande kokosnötter

Fina träd ja visst men ack så farligt att sitta i skuggan under träden. En fallande kokosnöt kan i värsta fall orsaka dödliga skador.

3 – Anlita inte självutnämnda lokalguider

Räkna med att bli i det närmaste trakasserad av lokala förmågor som erbjuder guidningar. Somliga är mer dedikerade än andra. Säg nja en gång och snubben står å väntar på dig utanför hotellet nästa dag.

Ett nej är samma sak som kanske. Avfärda vänligt men bestämt. Anlita endast etablerade guider, ett kontor är ett bra riktmärke. Eller fråga på hotellet vilken operatör de rekommenderar.

4 – Gå inte för långt från stranden

Den här varningen handlar om två saker; vad du gör dagtid och vad du gör kvällstid. På dagen ska du tänka på att dina skor måste ha tjocka sulor i händelse av att du vill gå på havsbotten när det är lågvatten. Det kan dölja sig djur med vassa piggar under den våta sanden. Det är dessutom livsviktigt att du har koll på vilken tid som tidvattnet återvänder. Du kan gå riktigt långt ut vid lågvatten och du vill inte springa tillbaka när vattnet kommer sköljandes vid högvatten. Det finns sällan eller aldrig badvakter längs stränderna på Zanzibar.

På kvällen ska du helst undvika stranden. Det är mörkt och du vet inte vem du möter. Att bli rånad med gäster sittandes på ett hotell några tiotals meter bort är inte en omöjlighet. Hångla inte i mörket på stranden. Det kan bli det sista du gör.

5 – Åk inte färja till eller från Zanzibar

Dessa båtar har en tvivelaktig standard och är du turist ska du flyga mellan öarna. Är du backpacker kanske du vill spara pengar och väljer färjan. Det kan sluta med att du sparar in din livslängd. Du dör när båten sjunker eftersom båten inte är byggd för ett öppet hav. MV Skagit som gick under på färden mellan Dar es-Salaaam och Zanzibar, nära Chumbe Island, trafikerade ursprungligen de lugna vattnen i Elliot Bay utanför Seattle, USA. Båten såldes till Tanzania 2011 och eftersom färjan inte var byggd för höga vågor gick den under ett år senare.