Fem saker att se upp med på Zanzibar

Zanzibar är ett fantastiskt resmål. Turismen är en stor källa till inkomst för många människor på Zanzibar. Trots detta finns det saker som inte är riktigt på topp, delvis på grund av en konstig mentalitet hos zanzibarerna eller kanske för högt ställda förväntningar hos vi turister. Här kommer fem saker som du ska vara medveten om innan du reser till Zanzibar:

Mutor – Förekommer fram för allt i trafiken. Om du hyr bil och kör själv ska du inte bli förvånad om polisen stoppar dig. De gör det oftast för att de vill att du ska betala pengar för att en verklig eller påhittad förseelse ska glömmas bort. Om du åker taxi eller minibuss kan du se detta vid alla stopp som sker efter resan. Papper och pengar byter ägare.

Mutor förekommer även på flygplatsen. Bli inte förvånad om du kan köpa dig förbi en grundlig genomsökning av din väska. Samma sak när du åker som när du kommer till Zanzibar. Ej uniformerade personer inne i den sektion dit icke-resande ej har tillträde kan komma fram till dig och börja ställa konstiga frågor. Alla frågor kan försvinna om du betalar en liten avgift.

Fallande kokosnötter – Fina träd ja visst men ack så farligt att sitta i skuggan under träden. En fallande kokosnöt kan i värsta fall orsaka dödliga skador.

Självutnämnda lokalguider – Räkna med att bli i det närmaste trakasserad av lokala förmågor som erbjuder guidningar. Somliga är mer dedikerade än andra. Säg nja en gång och snubben står å väntar på dig utanför hotellet. Avfärda vänligt men bestämt. Anlita endast etablerade guider, ett kontor är ett bra riktmärke. Eller fråga på hotellet vilken operatör de rekommenderar.

Gå för långt från stranden – Du måste ha skor med tjocka sulor eftersom det finns djur i den våta sanden som kan sticka dig. När tidvattnet vänder går det dessutom fort. Är du då långt ut från stranden måste du förmodligen springa tillbaka, inte det lättaste. Du vill inte fastna i vattnet när det kommer tillbaka in, det finns sällan eller aldrig badvakter längs stränderna på Zanzibar.

Åka färja till eller från Zanzibar – Dessa båtar har en tvivelaktig standard och är du turist ska du flyga mellan öarna. Är du backpacker kanske du vill spara pengar och väljer färjan. Det kan sluta med att du sparar in din livslängd. Du dör när båten sjunker eftersom båten inte är byggd för ett öppet hav. Eller så kommer du fram helskinnad och har en redig historia att berätta.