Visum är ett krav vid inresa till Zanzibar och Tanzania

Svenskar som ska resa till Zanzibar och Tanzania måste ansöka om visum. Den officiella hållningen är att detta ska ske före avresa men vi ordnade med det på flygplatsen när vi kommit till Zanzibar. Vill du vara säker på att inte få problem rekommenderas du att ansöka hos Tanzanias ambassad i Stockholm innan du reser till Zanzibar.

* Ett tremånadersvisum (Travel visa) kostar 500 kr.
* Ett ”business visa” kostar 2000 kr.
* Ett så kallat ”Double entry visa” kostar 1000 kr.
* Ett visum för Tanzania gäller även på Zanzibar och vice versa.

För att få ett visum ska du snigelposta ditt pass tillsammans en ifylld blankett (direktlänk till PDF) och 1-2 bra nyligen tagna foton av dig själv. Skicka brevet till Tanzanias ambassad i Stockholm (för adress, se länkar nedan). Tänk på att skicka ett rekommenderat brev och att bifoga ett adresserat rek. brev för att ambassaden enkelt ska kunna skicka tillbaka ditt pass.

rtz-visum-tanzania

Hur vi gjorde
Inför vår resa till Zanzibar läste vi om möjligheten att införskaffa ett visum innan avresa. Vi ville dock inte sända iväg våra pass med tanke på att de kan försvinna i värsta fall.

Vi hade ej heller möjlighet att besöka ambassaden (länk till Google Maps). Inför landningen på Zanzibar blev vi lite nervösa när vi insåg att vi inte hade med oss några fotografier av oss själva (passfoton).

Allting löste sig när vi stegade fram till ”immigration” på Zanzibars flygplats. Vi betalde 50 USA-dollar kontant vardera, blev fotograferade med en webbkamera och några minuter senare hade vi ett visum inklistrat i våra pass. Det går således bra att vänta med visum-biten till ankomsten, men om ni gör det, glöm inte att ha med er USA-dollar i fickan.

Relevanta länkar
Visum-information från Tanzanias ambassad Stockholm
Tanzania Tourist Board – Tanzania VISA