Litchi

Spice Tour / Kryddtur Utflykten till en kryddplantage är obligatorisk på Z

Precis som en tur till Skansen är ett måste för barnfamiljer som besöker Stockholm är en kryddtur ett måste för dig som är på Zanzibar. Det spelar ingen roll om du bor på lyxhotell eller reser med mindre plånbok, en kryddtur är en upplevelse som du kommer att bli påmind om hemma så snart du ser en ananas eller en litchi-frukt i grönsaksdisken.

På Zanzibar odlas och skördas idag för oss svenska välkända kryddor som kanel, muskot och svartpeppar samt kryddnejlika. Under kryddturen får du dessutom se ananas (som växer från marken i meterhöga plantor) och andra välkända frukter. Exakt vad som visas beror också på när under året som du besöker Zanzibar.

En kryddtur kostar ca 10,000-15,000 TSH eller 10-15 USD och inkluderar minibussresa från Stonetown till en plantage, där guidning sker ett par timmar innan det bjuds på en enkel lunch. Vi besökte en plantage öster om byn Bububu ca 20-25 norr om Zanzibar. Vi var bland de första som blev upphämtade och första timman gick åt till att hämta upp fler passagerare vid hotell i Stonetown.

Det vi fick uppleva och som säkerligen många tusen fått uppleva är typiskt Zanzibar. En kryddtur är i sig nästa ett obligatorium på Zanzibar. Arrangemanget innan, under och efter kryddturen är också Zanzibar. Vårt intryck var att de improviserade, eller så gjorde de vad de behövde göra utan att kommunicera skeendet till oss. Lite oväntat men det var bara att hänga med.

Ananas-planta på Zanzibar

Ananas-planta på Zanzibar

Kryddturer anordnas av alla större hotell och kostar från $10 (USD) per person beroende på säsong och arrangör. Är ni ett större sällskap (minst 10 personer) kan ni hyra en egen minibuss med chaufför för en tur till plantagerna. Minibussarna är oftast godkända för upp till 14 passagerare.

Vi åkte med Mr Mitu’s Spice Tour och beställde upphämtning vid en närliggande skola. Vi blev upphämtade först av alla och fick därmed möjlighet att sitta på en plats med bälte (finns inte på alla sittplatser). Vi åkte runt hörnet till Dharma Lounge som fungerade som en samlingsplats. Två par anslöt och vi åkte vidare till ett hotell nära det gamla fortet. Där stod vi en kvart och tog med ytterligare några par.

Efter 20 minuters väntan (”just two minutes”) utanför huvudkontoret skulle några ta ut pengar. Så chauffören körde runt hörnet och släppte av två polacker. Men sen körde bussen vidare några hundra meter, det var dags att köpa ingredienser till dagens lunch. Polackerna kom springandes efter ett tag med andan i halsen. Chauffören hade inte sagt att han skulle köra ifrån dem..

Vid Bububu ca 10-15 minuters resa norrut från Stonetown svänger minibussen rakt österut till själva kryddodlingsområdet. Området brukar finnas med på kartor som ”Spice Tour”. När asfalten tar slut kör minibussen vidare på en grusväg och viker därefter in i skogen. Nu kan man verkligen tala om djungel, med kokosnötpalmer och mycket grönska.

Vi spanade in gurkmeja, kardemumma, apelsiner, carambola (stjärnfrukt), kanel (bark från ett träd), litchiplommon (håriga), ananas, svartpeppar och vanilj. Efter en kortare biltur till en liten närliggande by ges möjlighet att köpa ”billiga” kryddor. Priserna är aningen lägre än på den lokala marknaden.