Packa rätt / Klädsel

När det gäller resor till Zanzibar är det flera saker som ska klaffa. Du måste (ja, måste) vaccinera dig, skaffa rätt reseförsäkringar och packa din väska med rätt saker:

Vädret på Zanzibar är varmt och fuktigt, packa med det i åtanke. Keps/hatt är ett måste, solen bränner ordentligt även när solen lyser med sin frånvaro, komplettera med solskyddskräm. Tänk på dina öron och då syftar vi inte bara på att öronproppar kan vara bra för en god natts sömn, öronen är även känsliga för solen. Välj gärna solskydd för huvudet modell djungel.

Kvinnor bör ha tunna klänningar i lätta material. Om du vill ta hänsyn till att islam är ett dominerande inslag i Stone Town väljer du en klänning modell kanga som täcker det mesta från axlarna till knäna, gärna långärmat också och då inte bara för blickarnas skull, solen äter gärna bort det övre hudlagret. Generellt så är toleransen hög på Zanzibar, det är så många turister att det sannolikt bara är de mest konservativa som kommer att blänga eller slänga ur sig något på swahili.

För mannen lämpar sig mycket tunna långa byxor bäst. Shorts kan du ha om du vill, men badbyxorna lämnar du på stranden. Skjorta, lång- eller kortärmad, snygg t-shirt eller tunn tröja passar bra. Är ditt ursprung icke-europeiskt fungerar de flesta plagg med inslag från arabvärlden utan att det ser konstigt ut.

På fötterna är det tofflor som gäller, strumporna lämnar du hemma på dagarna, det är smällhett och du kommer bli genomsvettig bara efter några minuters promenad. På kvällen fungerar det med skor modell sneakers, vilket också håller myggorna på avstånd. Detta råd gäller oavsett om du är man eller kvinna.

Praktiska saker

  • Öronproppar – Viktigt om du är minsta känslig mot oljud om nätterna. Bor du längs kusten är det oftast knäpptyst men inne i Stone Town är det ljud nästan dygnet runt.
  • Solskyddskräm – Solen bränner rejält om du inte skyddar dig eller har en grundsolbränna med dig ner till Zanzibar.
  • Myggspray – Roll-on eller spray för att skydda bar hud mot myggor är också ett måste. Malaria är inte att leka med och spray/roll-on är ett bra komplement till malariaprofylax.
  • Adapter – Tar du med iPod, mobiltelefon och liknande vill du säkert ladda batterierna. Zanzibar har 220V och använder ”standard United Kingdom outlet” (tre pluggar).
  • Tunna och löst sittande kläder samt huvudbonad – Förslagsvis vit, kortärmad skjorta med knälånga shorts och för damerna; långa afrikanska klänningar eller liknande.
  • Väskor/förvaring med blixtlås – Ficktjuvar förekommer varför du bör ha med en rejäl men samtidigt lätt väska. Ryggsäck fungerar för ex. resor till Nungwi där resväskor kan vara otympliga. Små ryggsäckar kan med fördel bäras på bröstet men detta tillsammans med midjeväska är så ”kolla på mig, jag är turist som är livrädd att någon ska sno mina saker”. Bättre att bära kläder med fickor t.ex. shorts med ficklock och/eller dragkedjor.
  • Bekväma sandaler – Gärna ett par du gått in en sommar redan. Om du tänkt göra annat än sola och bada så kommer du att promenera en hel del. Sandaler utan strumpor är det bästa och något som nästan alla har på sig. Vita tubsockor och sneakers är sååå mzungo..

Bekväma saker

  • Smink – Tänk på att du kommer att svettas mycket.
  • Shampoo – Finns att köpa på plats och behöver inte tynga packningen.
  • Badkläder – Ett par shorts, bikini eller baddräkt icke att glömma hemma. Tänk på att skydda dig mot solen och har du inte en grundsolbränna får du passa dig så du inte bränner dig. Komplettera därför underdel med t-shirt i vattnet. Du blir lika blöt iaf.

Utöver ovanstående tillkommer såklart fler kläder där du kan bära en del på planet och ha resten i väskan. Passa på att byta om till shorts vid mellanlandningen i Afrika för när du kliver ur planet på Zanzibars lilla flygplats och går fram till terminalen är det mycket som påminner om en finsk bastu – Karibu Zanzibar!