Livet är annorlunda på Zanzibar

När vi reser gör vi det för att uppleva nya saker. Vi väljer resmål som ger oss ny livskraft och för att utmana oss själva. Vi besöker andra länder för att få se och känna på annorlunda sätt att leva samt umgås med andra människor. Zanzibar är ett resmål där livet är annorlunda jämfört med Sverige. Res hit genast!

När du reser till Zanzibar från Sverige får du ett smakprov på vad som komma skall när du mellanlandar. Om du reser via Etiopien så har de en relativt modern flygplats även om det inte på alla punkter är lika organiserat som på Arlanda. Men det fungerar och är du bara uppmärksam så hamnar du nog vid rätt gate för vidare flygresa söderut. Livet är annorlunda på vägen Zanzibar.

När du landar på Zanzibar är det inte bara stekhett. Det är oerhört annorlunda jämfört med stora moderna Arlanda. Zanzibars flygplats är vältrafikerad men tämligen liten. En ny terminal började byggas för några år sen. Men det som uppfördes var så dåligt byggt (av kineser) att Zanzibars regering uppmanades att renovera nybygget för 140 miljoner dollar alternativt riva och bygga rätt från början.

Zanzibar är precis som Tanzania och andra länder i regionen fast i Kinas starka ekonomiska grepp. Kina leasade nyligen 5 procent av Ukrainas yta för jordbruksproduktion. Kina har sen tidigare projekt i Tanzania där de får innehåll ur gruvor i utbyte mot infrastruktur. Zanzibar lånade t.ex. miljontals dollar för konstruktionen av den nya flygplatsterminalen.
http://allafrica.com/stories/201309170135.html

När du varit på Zanzibar ett tag har du förmodligen upplevt återkommande avbrott i elförsörjningen. För några år sedan var det ett elavbrott på Zanzibar som varade i tre månader, när den 35 år gamla anslutningen från Tanzania brann av och hela ön fick förlita sig på dieselaggregat. Tänk dig själv hur det skulle bli om hela Stockholmsregionen skulle vara utan el så länge.
http://www.siliconrepublic.com/innovation/item/34315-irish-engineer-helps-power/