Hyra SUV på Zanzibar

Hyra bil på Zanzibar

Att köra egen hyrd bil kan näst efter privatchaufför vara det bästa sättet att upptäcka Zanzibar. Du kan såklart anlita en guide eller taxichaufför som gladeligen kommer att skjutsa runt dig i utbyte mot tiotals USA-dollar eller ännu mer. Att köra själv ger dock en helt annan frihet och du behöver inte förlita dig på någon annan.

OBS: Zanzibar har en befolkning som i stor omfattning saknar en levnadsstandard som vi är vana vid här i Sverige. Det gör att du ska vara noga med att låsa dörrarna under körning och att inte parkera alltför avsides hur lockande det än må vara. Om du kan, undvik att köra bil nattetid.

OBS: Du behöver vad som kallas för ett temporärt Zanzibar-körkort. Det kostar ca 10 dollar och ska kunna levereras till dig av biluthyrningsfirman. Du kan behöva kopiera ditt svenska körkort för att få ett temporary Zanzibar drivers permit.

OBS: Vägspärrar är vanligt förekommande. Polisen kan verka skrämmande till en början men det handlar oftast om att finna något som polismannen anser är fel och be om ett litet bidrag till polisen för att du ska få köra vidare. När du fått betala fem gånger på en dag börjar det bli dyrt. Be att få ett kvitto på din betalning eller att få tala med polismannens chef, det kan göra att de släpper iväg dig.

Välja biluthyrare

Du ska börja med att googla efter omdömen för biluthyrningsföretagen. Välj bara firmor som har mycket bra betyg. Vi rekommenderar ingen särskild men tipsar ändå om Kibabu Cars.

Ett bra test är att maila från Sverige. Om de inte svarar snabbt kan det berätta att de inte är så världsvana som de utger sig för att vara. 2016 har alla seriösa företag en bra webbplats och en fungerande e-postservice, även på Zanzibar.