El-ransonering på Zanzibar trots nya anslutningen från Tanzania

Zanzibar har i år och förra sommaren drabbats av händelser som riskerar att måla upp en bild av Zanzibar som ett osäkert resmål. Nu senast handlar det om ransonering av el till hushåll, butiker och hotell.

En ny kabel installerades tidigare i år, som ersättning för den 35 år gamla anslutningen som brann av och orsakade ett tre månader långt avbrott i elförsörjningen. Då var det dieselgeneratorer som räddade många och enligt – http://www.eturbonews.com/38222/power-rationing-zanzibar-expected-eat-tourism-s-bottom-line är det dags igen.

Tidigare i höst attackerades två unga brittiska frivilligarbetare. De befann sig i Stonetown och fick frätande syra kastat över sig. Det rönte stor internationell uppmärksamhet och detta tillsammans med syraattacker mot kyrkliga ledare inklusive ett mord dessförinnan har ruckat på Zanzibars rykte som en bra turistdestination?

Eller är det så att vi har en felaktig bild av Zanzibar? Att tidningar skriver om saker behöver inte betyda att allt är precis som det står att läsa. Pressen i regionen är inte lika fri som i andra delar av världen. En underutvecklad region teknikmässigt och språkliga hinder gör det dessutom svårt att verifiera alla uppgifter.